Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ & ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ


Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια συχνή πάθηση συνεχώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Η κλίμακα που επηρεάζει το σώμα κυμαίνεται από αρκετά ήπια, ώστε είναι μια απλή ενόχληση, ή αρκετά πιο σοβαρή ώστε να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής του ατόμου. Λόγω της θέσης του και της μεγάλης κίνησης του σημείου, ο αυχένας παίζει ζωτικό ρόλο στην στήριξη του κεφαλιού και είναι περισσότερο εκτεθειμένος από οποιοδήποτε άλλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να εκδηλώνεται λιγότερο συχνά σε σχέση με τους πόνους στην πλάτη, ο πόνος όμως στον αυχένα μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρός ώστε να χρειαστεί τη φροντίδα και την προσοχή από κάποιον επαγγελματία υγείας, όπως οι βελονιστές.

Ο πόνος όμως στον αυχένα μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Κρατώντας το κεφάλι σας σε μία δύσκολη θέση για το σώμα μπορεί να προκαλέσετε σύσπαση στους μυς του λαιμού σας προκαλώντας πόνο, ενώ μπλοκάρονται οι αρθρώσεις στο λαιμό σας "κλειδώνοντας" την περιοχή από την ελεύθερη κίνηση, προκαλώντας δυσφορία, δυσκαμψία και περιορισμό στην κίνηση. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί επίσης να προκληθεί από μια ξαφνική και δυνατή κίνηση (όπως ένα αυτοκινητικό ατύχημα), μια ιατρική κατάσταση (οίδημα, αιμορραγία, φλεγμονή, κ.λπ.) ή ακόμη και από συναισθηματική πίεση ή στρες. Κάποιοι πόνοι στον αυχένα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε έναν έντονο και συνεχόμενο πονοκέφαλο, ο οποίος δε βρίσκει λύση με τα απλά παυσίπονα-αναλγητικά.


Ποιος όμως υποφέρει από πόνους στον αυχένα; 

Σχεδόν, ο κάθε ένας από εμάς έχει βιώσει κάποιο είδος πόνου στον αυχένα ή δυσκαμψία στη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο, σε ορισμένα επαγγέλματα έχουν υψηλότερα επίπεδα προδιάθεσης για τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου. Οι χειρώνακτες, για παράδειγμα, έχουν περισσότερα συμπτώματα από ό, τι οι υπάλληλοι γυμναστηρίων έχουν συνεχώς σε κίνηση όλο τους το σώμα, και το είδος της εργασίας φαίνεται να επηρεάζει τον ρίσκο εκδήλωσης αυτής της δυσαρμονίας στο σώμα μας. Η ηλικία ενός ατόμου και ένα ιστορικό επιβαρυμένο σε δυσκαμψία κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί επίσης να συμβάλει αρνητικά. Οι εργαζόμενοι που κάνουν συνεχή χρήση των άνω άκρων τους, ή καθιστική δουλειά γραφείου με το κεφάλι τους σε μια θέση άκαμπτη μπροστά από έναν υπολογιστή με τα χέρια τους αγκυλωμένα σε ένα πληκτρολόγιο αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο να εκδηλωθεί το αυχενικό σύνδρομο. Αλλά και η χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν σαν αποτέλεσμα να εγκλωβίζουν στο σώμα το κρύο προκαλώντας δυσκαμψία συνοδευόμενη από πονοκεφάλους, ιλίγγους, ζαλάδες ή ακόμη και εμετούς.

Η αντιμετώπιση όμως αυτών των τόσο επίπονων και δύσκολων για την ποιότητα της ζωής συμπτώματα συνήθως γίνεται με τη χρήση παυσίπονων-αναλγητικών-αντιφλεγμονώδη όπως πολύ γνωστά φάρμακα της συμβατικής ιατρικής, diclofenac, ibuptofen, paracetamol, naproxen. Αυτά αποτελούν το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης, σε πιο δύσκολες όμως περιπτώσεις είναι πολύ συχνή η χρήση πιο "δυνατών" φαρμάκων όπως, codeine, gabapeptin, μυοχαλαρωτικά. Το ζητούμενο όμως με τη χρήση αυτών είναι πως οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν στον οργανισμό είναι πολυάριθμες.


Τι μπορεί να κάνει ο βελονισμός για τον πόνο στον αυχένα; 

Μελέτες έχουν δείξει πως ο βελονισμός είναι απόλυτα αποτελεσματικός για την ανακούφιση των αυχενικών συνδρόμων, ενώ τα αποτελέσματα είναι μόνιμα με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικής λάμπας που διαχέει στο δέρμα 33 ιχνοστοιχεία που βοηθούν τους μύες του σώματος να οξυγονωθούν καλύτερα, ανακουφίζοντας άμεσα από το τόσο δυσάρεστο συναίσθημα του πόνου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει ακόμη και εκφυλιστικές διαταραχές του αυχένα, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Σε πολλές περιπτώσεις, ο βελονισμός έχει εφαρμοστεί για τους ασθενείς των οποίων το πρόβλημα δεν έχει λυθεί με τη χρήση συμβατικών προσεγγίσεων, όπως η χρήση των φαρμάκων.

Η χορήγηση κινέζικων φαρμακευτικών βοτάνων χρησιμοποιείται από κάποιους βελονιστές-βοτανοθεραπευτές σε συνδυασμό με το βελονισμό για τους πόνους του αυχένα. Ακολουθώντας ο ασθενής πιστά τις συμβουλές του θεραπευτή του, το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να εξαφανιστεί, οι σπασμοί των μυών και ο πόνος να μειωθεί δραστικά και άμεσα. Το άτομο βιώνει στο σώμα του μια χαλαρή κατάσταση με μια αίσθηση αυξημένης ευημερίας και ευεξίας. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, τα φαρμακευτικά βότανα που μπορεί να χορηγηθούν βελτιώνουν την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος, ενώ οι μύες οξυγονώνονται σε βάθος.

Βάλτε τον βελονισμό! Λειτουργεί για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων και συμπτωμάτων. Θεραπεύει το σώμα και το πνεύμα αντιμετωπίζοντας την αιτία και όχι το σύμπτωμα όπως τα συμβατικά φάρμακα.

Με αγάπη για τον Άνθρωπο και τη Φύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου