Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ & ΑΫΠΝΙΑ


Στη σύγχρονη κοινωνία και την τόσο στρεσογόνα η αϋπνία πλήττει παγκόσμια τους ανθρώπους. Οι διαταραχές του ύπνου σήμερα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, αλλά και η ποιότητα του ύπνου έχει αλλοιωθεί επίσης σημαντικά. Η παροιμιώδης φράση που χρησιμοποιούμε πριν τον ύπνο "καληνύχτα" φαίνεται να είναι πιο φευγαλέα από ποτέ. Τόσοι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τόσες πολλές άγρυπνες νύχτες, και όμως φοβούνται τις παρενέργειες και εθιστική φύση των υπνωτικών φαρμάκων - και όχι αδίκως.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική αναγνωρίζει τη σημασία του επαρκούς ύπνου για τη σωματική, ψυχολογική και πνευματική ευεξία και αντιμετωπίζει την αϋπνία ως μια ανισορροπία στην ομαλή κίνηση της ενέργειας του σώματος. Το άγχος και η κακή διατροφή παράγουν στασιμότητα του Qi (ενέργειας), αυτή η στασιμότητα του Qi ταξιδεύει την ένταση και τη συμφόρηση στην καρδιά, όπου είναι επίσης ο χώρος αποθήκευσης του νου και του πνεύματος. Εκεί όπου το πνεύμα ηρεμεί.

Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί πολύ αποτελεσματικά για τη θεραπεία της αϋπνίας, χωρίς καμία από τις παρενέργειες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που προωθούν τον ύπνο. Η βελτίωση του ύπνου είναι ένα μόνο από τα οφέλη που αναφέρθηκαν από τους ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει το βελονισμό για την αντιμετώπιση της αϋπνίας . Όπως σε όλες τις θεραπείες της εναλλακτικής αυτής τέχνης, ο βελονισμός δεν αντιμετωπίζει μόνο το σύμπτωμα της αϋπνίας - αλλά αντιμετωπίζει την δυσαρμονία στη ρίζα του προβλήματος που προκαλεί την πάθηση. Επομένως, όσοι χρησιμοποιούν το βελονισμό για την αϋπνία βιώνουν όχι μόνο καλύτερης ποιότητας ύπνο, αλλά και μια συνολική βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Ο βελονισμός, όπως γνωρίζετε, περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών αποστειρωμένων βελονών σε συγκεκριμένα σημεία της επιφάνειας του σώματος, γνωστά ως ενεργειακά κέντρα. Τα σημεία αυτά βρίσκονται κατά μήκος του σώματος ελευθερώνοντας ή μπλοκάροντας αντίστοιχα τη ροή του Qi σε όλο το σώμα. Με το βελονισμό, τα σημεία αυτά διεγείρονται, και η ροή "απεμπλέκεται"  ενώ παράγει θετικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές στο σώμα.

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας καθώς διατηρεί το Qi και το σώμα σε αρμονία. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί το σώμα να παράξει υπερβολική ποσότητα των «ορμονών του στρες», όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, η οποία αναγκάζει τους ανθρώπους να είναι νευρικοί και πιο επιθετικοί. Τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης λόγω του χρόνιου στρες συνδέεται επίσης με την υψηλή πίεση του αίματος, καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και εκδηλώνει την αύξηση του σωματικού βάρους. Αν δεν υπάρχει αρκετός και ποιοτικός ύπνος ο άνθρωπος οδηγείται σε κακή απόδοση στην εργασία του, μειωμένη κρίση, και ορώδης ατυχήματα κατά την οδήγηση ή το χειρισμό μηχανημάτων.

Αντίθετα από τη δυτική ιατρική δεν υπάρχει μία «συνταγή» για την εφαρμογή του βελονισμού για τη θεραπεία της αϋπνίας. Κάθε βελονιστής της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής χρησιμοποιεί τις γνώσεις του και σε συνεργασία με τον ασθενή οδηγείται στη δημιουργία ατομικού πρωτοκόλλου θεραπειών βάσει του πρόβλημα του ασθενούς. Όπως δεν υπάρχουν δύο βιολιά να δονούνται σε ακριβώς ίδια συχνότητα και να παράγουν ακριβώς τον ίδιο ήχο - έτσι κάθε οργανισμός θεωρείται μοναδικός στη Κινέζικη Ιατρική, με τη δική του ροή Qi και την αντήχηση του. Ως εκ τούτου, υπάρχουν αντίστοιχα και πολλά πρωτόκολλα βελονισμού για τη θεραπεία της αϋπνίας.

Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν από ερευνητές σε διάφορα πανεπιστήμια της Αμερικής, ο βασικός λόγος των αϋπνιών είναι η υπερβολική δραστηριότητα του νου και του πνεύματος. Ο βελονισμός σαν σκοπό έχει να φέρει το σώμα σε μια ισορροπία σωματική, ψυχική και πνευματική, δίνοντας στο σώμα την ικανότητα να αντιμετωπίζει να βιώνει τις στρεσογόνες καθημερινές καταστάσεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία και ηρεμία.


Με αγάπη για τον Άνθρωπο και τη Φύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου