Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ : ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ, ΜΟΞΑΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


H Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) είναι ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα που έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια. Η θεραπευτική αυτή τέχνη χρησιμοποιείται ευρέως για τουλάχιστον 3.000 χρόνια σε κλινικές και νοσοκομεία σε όλη την Κίνα και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Τα τελευταία χρόνια αυτό το μυστικό της κινέζικης ιατρικής έφτασε και στην Ευρώπη, όπου και άρχισε να ασκείται από ανθρώπους που διδάχθηκαν σε βάθος όλη αυτή την κινέζικη φιλοσοφία. Οι τεχνικές της κινεζικής ιατρικής, ανέπτυξαν την αρχή ότι το καλύτερο φάρμακο ενθαρρύνει τις τεχνικές επούλωσης του σώματος ευεργετώντας όλο το σώμα αντιμετωπίζοντας το σαν ένα. Χρησιμοποιώντας το βελονισμό, τη φυτοθεραπεία, και άλλες μορφές θεραπείας, η κινεζική ιατρική εργάζεται για να αποκαταστήσει την ισορροπία στο σώμα και το πνεύμα.




4 Κοινές Θεραπείες της Κινέζικης Ιατρικής 

     Ο βελονισμός είναι ίσως η πιο γνωστή τεχνική της ΠΚΙ, προάγει την επούλωση με τη ρύθμιση της ροής του Qi (ζωτική ενέργεια της ζωής στο σώμα, προφέρεται "τσι"). Αυτό γίνεται με την εισαγωγή πολύ λεπτών και αποστειρωμένων βελονών σε συγκεκριμένα ενεργειακά σημεία στο σώμα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ΠΚΙ έχει χαρτογραφηθεί μέσα από τη ροή του Qi στο σώμα μέσω ενός συστήματος που ονομάζονται μεσημβρινοί ενέργειας του σώματος. Κάθε ένας από τους 12 κύριους μεσημβρινούς συνδέεται με ένα συγκεκριμένο όργανο ή ζεύγος οργάνων, που προωθούν την ομαλή λειτουργία σωματικών λειτουργιών. Η εκδήλωση ασθένειας είναι αποτέλεσμα μπλοκαρίσματος ή στάσης της ομαλής ροής του Qi. Όταν η ενέργεια ρέει ελεύθερα, ευημερεί το σώμα και το πνεύμα είναι ήρεμο και ισορροπημένο.

     Μια άλλη μορφή βελονισμού μερικές φορές χρησιμοποιείται από τους κάποιους επαγγελματίες και είναι ο ηλεκτρο-βελονισμός. Αυτός είναι παρόμοιος με τον παραδοσιακό βελονισμό εκτός του ότι, αφού οι βελόνες εισάγονται, είναι συνδεδεμένα σε μια συσκευή που παράγει ηλεκτρικό και παλμούς. Αυτή η πρόσθετη τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου αλλά και να χαλαρώσουν μυϊκή ένταση, καθώς και να παρέχουν επιπλέον διέγερση στα συγκεκριμένα σημεία του πόνου. Ο πόνος ανακουφίζεται αλλά πολύ εύκολα μπορεί να ξανά εμφανιστεί αφού αντιμετωπίζεται το σύμπτωμα παροδικά και το σώμα δεν έρχεται σε πλήρη ισορροπία κάτι που προσφέρει μονάχα ο παραδοσιακός ενεργειακός βελονισμός.
 
     Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκουν τις συνεδρίες του παραδοσιακού βελονισμού χαλαρωτικές και ξεκούραστες. Τα συμπτώματα μειώνονται άμεσα, αλλά για τα διαρκή αποτελέσματα χρειάζονται περισσότερες από 4 θεραπείες για πολύπλοκες και μακροχρόνιες καταστάσεις.




Οι βεντούζες είναι μια αρχαία τεχνική που περιλαμβάνει την τοποθέτηση γυάλινων βάζων ειδικά σχεδιασμένων, στην επιφάνεια του δέρματος, αναρροφούν τον αέρα και δημιουργούν κενότητα. Η μικροκυκλοφορία των ιστών αυξάνεται, ή αναρροφάτε μερικώς μέσα στο βάζο. Ο σκοπός της χρήσης της είναι να ενισχύσει την κυκλοφορία, να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, να αυξήσει τη «θερμότητα» του σώματος, και να απομακρύνει τις τοξίνες από τους ιστούς του σώματός σας. Συνήθως ο ασθενής νιώθει μια σφιχτή αίσθηση στην περιοχή της βεντούζας, συχνά αυτό είναι χαλαρωτικό και ανακουφιστικό για τους μυϊκούς πόνους. Οι βεντούζες μπορούν να μετακινηθούν ή να παραμείνουν στη θέση τους για 5-20 λεπτά. Η βεντουζοθεραπεία συγκεντρώνει αίμα στην περιοχή που έχουν τοποθετηθεί οι βετνούζες προκαλώντας το δέρμα να γίνει κόκκινο προσωρινά, μπλε ή μοβ, ειδικά εάν υπάρχει ενεργητική ανισορροπία ή διαταραχή της ενέργειας και της ομαλής κυκλοφορίας του Qi στο σώμα. Ο αποχρωματισμός του δέρματος μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Θαυμαστά είναι τα αποτελέσματα της βεντουζοθεραπείας σε ασθενείς με γρίπη, κρυολογήματα, βήχα, πόνο στην πλάτη, πόνο στους μύες, φαγούρα σε δερματικές παθήσεις (οι βεντούζες δεν εφαρμόζονται στην περιοχή της φλεγμονής.), αλλεργίες, πυρετό και γενικότερους πόνους στην πλάτη.




Η θεραπευτική τέχνη της Μόξα (Moxa) περιλαμβάνει την καύση του βοτάνου που είναι γνωστό ως Αρτεμισία σε ασφαλή απόσταση από το δέρμα για να ζεστάνει κάποιο βελονιστικό σημείο. Η μόξα δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση θερμότητας, μεταφέρει θερμότητα στους μεσημβρινούς και ανοίγει τα κανάλια. Βοηθά επίσης να βελτιώσει η κυκλοφορία και η ροή της ενέργειας στο σώμα, αποβάλλει το κρύο και την υγρασία και θερμαίνει τη μήτρα. Υπάρχουν πολλές μορφές μόξας. Μπορεί να εφαρμοστεί ως ένα καρβουνάκι, που τοποθετείται στην κορυφή κάποιας βελόνας ή μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τζίντζερ. Μερικές κύριες και χρόνιες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με μόξα όπως το άσθμα, η διάρροια, οι ρευματικοί πόνοι, το κοιλιακό άλγος, ο έμετος, ορισμένες γυναικολογικές διαταραχές (χρησιμοποιείται συχνά για να προωθήσει τη γονιμότητα στις γυναίκες), και κάθε είδος πόνου που οφείλεται στο κρύο ή ανεπάρκεια ενέργειας του σώματος. Επιπροσθέτως όσες φορές έχω εφαρμόσει τη μόξα στους ασθενείς μου, ακούω ευχάριστα σχόλια καθώς όλοι έχουν επωφεληθεί με αποτελέσματα που παρουσιάζουν και μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.




Η Κινεζική φαρμακευτική βοτανοθεραπεία βασίζεται στη χρήση φυτών, λουλουδιών, ριζών και κορμών για την θεραπευτική τους δράση. Στην Κίνα, η καταγεγραμμένη ιστορία της βοτανικής ιατρικής ταξιδεύει πίσω στο 500 μ.Χ.. Υπάρχουν χιλιάδες παραδοσιακά κινέζικα βότανα και μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά σε μια ευρεία ποικιλία παθήσεων, ενώ σαν στόχο έχουν να διατηρήσουν τη γενική υγεία του σώματος.
 
     Σε αντίθεση με τα δυτικά φάρμακα, τα κινέζικα βότανα σχεδόν πάντα χορηγούνται ως φόρμουλες συνδυασμού πολλών βοτάνων και όχι ως μεμονωμένα βότανα. Τα βότανα έχουν πολύ συγκεκριμένες δράσεις μα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς και για πολυάριθμες ασθένειες. Κατηγοριοποιούνται βάση της γευστικής τους ιδιότητας σε ζεστά ή ψυχρά, πικρά ή γλυκά, και πολλά άλλα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κοινό κρυολόγημα. Το κρυολόγημα σας μπορεί να χαρακτηρίζεται από σημάδια έντονης θερμότητας, όπως πυρετό, κίτρινο φλέγμα και πονόλαιμο. Όταν τα σημάδια θερμότητας κυριαρχούν, η φόρμουλα με το φαρμακευτικό βοτανικό που πρέπει να χορηγηθεί πιθανό να περιλαμβάνει εκείνα τα βότανα με ψυχρές ιδιότητες που είναι αποτελεσματικές για την ψύξη της θερμότητας του σώμα σας. Αυτό το απλό παράδειγμα, μπορεί ίσως να σας βοηθήσει να δείτε πώς λειτουργούν τα φαρμακευτικά βότανα και πως προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή. Τα βότανα υπάρχουν σε πολλές μορφές, πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα όμως είναι τα χάπια αλλά και το τσάι. Δεν έχουν ενοχοποιηθεί για παρενέργειες αφού η χρήση τους γίνεται σε τέτοιες περιεκτικότητες ώστε να είναι πλήρως ασφαλή κατά τη χρήση τους.


Κινέζικη Ιατρική περιλαμβάνει και άλλες καταπληκτικές τεχνικές, εύχομαι αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα βασικά στοιχεία λειτουργίας της και να σας δώσει μια ώθηση για να κάνετε την αρχή σας στον μαγικό κόσμο της εναλλακτικής αυτής τέχνης που σαν βασικό της λειτούργημα έχει την απόλυτη υγεία και ευεξία του ανθρώπου.

Με αγάπη για τον Άνθρωπο και τη Φύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου