Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ


Βότανα ως Φάρμακα;
Μολονότι στη Δυτική Ιατρική είμαστε συνηθισμένοι στα χάπια, στις κάψουλες και στις ενέσεις, τέτοιου είδους φάρμακα είναι σχετικά καινούρια για εμάς. Επί χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι στρέφονταν σε φυσικά μέσα θεραπείας. Στη Βιβλική εποχή, για παράδειγμα, οι Εβραίοι γιατροί χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά μέσα όπως το λάδι, το βάλσαμο και το κρασί. Καταπλάσματα από αποξηραμένα σύκα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία μεγάλων σπυριών.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε έθνος ή λαός χρησιμοποιούσε κάποτε βότανα και διάφορα σκευάσματα για να θεραπεύει παθήσεις και αρρώστιες από τον Ασκληπιό μέχρι και τον Ιπποκράτη. Χρησιμοποιούσαν ακόμη και πολλά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται σήμερα στη μαγειρική, για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τέτοιες μέθοδοι για τη θεραπεία των ασθενών υπάρχουν εδώ και χιλιετίες κυρίως στην Ανατολή. Έχω να σας διαβεβαιώσω μάλιστα πως μερικά από τα πιο κοινά φάρμακα σήμερα παράγονται από φυτά.

Θεωρία και Πρακτική της Κινέζικης Ιατρικής
Η θεραπεία των ασθενειών με φυτικά φάρμακα είναι αναπόσπαστο μέρος της κινέζικης ιστορίας. Η λαϊκή παράδοση αποδίδει στον Χουάνγκ Τι, τον Κίτρινο Αυτοκράτορα, τη συγγραφή του Νέι Τζινγκ, του κανόνα εσωτερικής ιατρικής που εξακολουθούν να συμβουλεύονται οι γιατροί στην Κίνα και τον οποίο ακολουθούμε κι εμείς στις θεραπείες μας με μεγάλη ευλάβεια και σεβασμό. Αυτός ο οδηγός της θεραπείας, του οποίου ο χρόνος συγγραφής αποτελεί αντικείμενο αντιλογίας, ασχολείται με όλα τα θέματα που μπορεί να καλύπτει ένα ιατρικό βιβλίο του Δυτικού κόσμου. Δεν πραγματεύεται μόνο τη διάγνωση, τα συμπτώματα, τις αιτίες, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών, αλλά και την ανατομία και τις λειτουργίες του σώματος.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τέχνες της νοτιοανατολικής Ασίας, η θεωρία και η πρακτική της κινέζικης ιατρικής βασίζεται στη θεωρία του γιν‐γιανγκ. Σε αυτή την περίπτωση, το γιν αντιπροσωπεύει το ψυχρό και το γιανγκ το θερμό—επίσης αντιπροσωπεύουν και πολλές άλλες αντίθετες μεταξύ τους ιδιότητες. Επιπρόσθετα, για τη διάγνωση και τη θεραπεία λαμβάνονται υπόψη οι μεσημβρινοί του σώματος όπου κυκλοφορεί η ενέργεια, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με το βελονισμό. Βότανα και τροφές που θεωρούνται είτε ψυχρές είτε θερμές χορηγούνται για να επαναφέρουν την ισορροπία του γιν‐γιανγκ στον ασθενή και να βιώσει ξανά την υγεία.
Για παράδειγμα, ένας ασθενής με πυρετό θεωρείται πως το σώμα του είναι θερμό, και γι’ αυτό θα του χορηγηθούν βότανα που φαίνεται ότι ρίχνουν τη θερμοκρασία. Μολονότι το γιν‐γιανγκ ίσως δεν αναφέρεται πλέον συγκεκριμένα, οι ίδιες αρχές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί η θεραπεία του ασθενούς. Με ποιον τρόπο, όμως, καταλήγει στη διάγνωση ο γιατρός της κινέζικης ιατρικής; Και πώς είναι ένα κατάστημα με βότανα; Θα σας περιγράψω την προσωπική μου εμπειρία, η οποία ήταν εντυπωσιακή καθώς και σαν φαρμακοποιός αντιλαμβάνομαι στο έπακρον το μεγαλείο που η φύση μας έχει χαρίσει μέσα από τα βότανα της.


Ένα Κατάστημα με Κινέζικα Βότανα
Από τα αρχαία χρόνια η συνταγογράφηση των κινέζικων βοτάνων γινόταν με συνδυασμούς καθαρών και αποξηραμένων βοτάνων, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμούσε ο γιατρός να εφαρμόσει στη θεραπεία του εκάστοτε ασθενή. Τα φυτικά φάρμακα παρασκευάζονται και λαμβάνονται με διάφορους τρόπους. Μερικά είναι σε μορφή σκόνης. Ο ασθενής τα διαλύει σε ζεστό νερό και μετά πίνει το μείγμα. Άλλα είναι πολτοποιημένα. Καταναλώνονται μαζί με μέλι ή με κάποιο είδος αλκοολούχου ποτού. Σήμερα η πιο συνηθισμένη μορφή βοτάνων που χορηγούνται είναι σε μικρού μεγέθους ταμπλέτες ή σε αποξηραμένα φυτά όπως είχαν ξεκινήσει από την αρχαία Κίνα.

Τα αποτελέσματα της χρήσης κινέζικων βοτάνων είναι θαυματουργά και πλήρως φυσικά, εκείνο που χρειάζεται ο ασθενής είναι να έχει υπομονή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από ένα μήνα μέχρι και 6 μήνες ή και χρόνο.

Ρωτήστε τον βελονιστή σας για την συμβουλή του!

Με αγάπη για τον Άνθρωπο & τη Φύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου